Een defecogram

Een defecogram – röntgenonderzoek bij ontlastingsproblemen.

Voorbereiding

Thuis had ik al een beker bariumpap opgedronken. Toen ik werd binnen geroepen, moest ik eerst goed uit plassen, de blaas moet zo leeg mogelijk zijn. De 2 röntgenlaborantes waren heel vriendelijk en begripvol. Ze stelden me ook gerust dat er vandaag alleen vrouwen waren die het onderzoek deden, want ook de arts (röntgenoloog) was een vrouw. Ik hoefde me alleen van onderen uit te kleden en moest op mijn zij op een bed gaan liggen dat ze in de röntgenkamer hadden geplaatst. Bij elke handeling kreeg ik vooraf uitleg. Ik kreeg een soort buisje in mijn anus waardoor met een aantal flinke spuiten contrastvloestof naar binnen werd gedrukt. Dit was, zeiden de dames, een flink karwei om de dikke drap die in de spuiten zat eruit te drukken. Ook werd er contrastgel in de vagina gespoten en het perineum (de huid tussen anus en vagina) werd ingesmeerd met een contrastgel.

Het onderzoek

Daarna hielpen ze me van het bed op een soort emmer met een verwarmde w.c. zitting. De laborante legde een handdoek op mijn schoot, zodat ik wat bedekt was. Ik moest ervoor zorgen dat ik nog geen ontlasting liet lopen, gelukkig kwam de röntgenoloog snel. Het röntgenapparaat werd op mijn onderlichaam gericht en ik kreeg opdrachten zoals: ontspannen, bekkenbodemspieren aanspannen en toen moest ik persen. Ik kon zelf ook mee kijken op zo’n t.v. scherm en toen ik mocht persen zag je precies wat er gebeurde. Er ontstond aan de onderkant een grote bal die opzij liep en een klein straaltje liep naar de uitgang. Ook toen ik klaar was en er niets meer kwam, bleef er een hoeveelheid zitten in die bal.

Conclusie

Toen was het klaar en vertelde de röntgenoloog gelijk haar bevindingen. Door het drinken van de bariumpap kunnen ze met dit onderzoek ook zien of mijn dunne darm verzakt is, dit was niet het geval. Wel is de conclusie dat ik een duidelijke achterwandverzakking heb. Ze kon zich aan de hand van haar bevindingen voorstellen dat het klopte toen ik haar vertelde dat, als ik veel dagen geen ontlasting heb gehad, die bult zowat mijn vagina uit komt.

Daarna kreeg ik 2 handdoeken en een washandje om mij van onderen op te frissen. Het was heel genant allemaal, maar door de lieve en begripvolle mensen daar heb ik het uiteindelijk niet als vervelend ervaren.